Daha Fazla Bilgiye mi İhtiyacınız Var?

Üniversite-sanayi iş birliğiyle sürücüsüz araç İstanbul sokaklarına çıktı

TOSB İnovasyon Merkezi’nin, İTÜ OTAM ile birlikte hayata geçirdiği Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’ndeki üyelerinden ADASTEC firması, sürücüsüz araç test çalışmaları kapsamında, sürücüsüz aracı İstanbul trafiğine çıkardı.
Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi) koordinasyonunda hayata geçirilen Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nin üyelerinden ADASTEC firması sürücüsüz araç test parkurundaki çalışmalarını sürdürüyor.

TOSB yerleşkesinde oluşturulan sürücüsüz araç parkurundaki üç aşamada da testlerini yürüten firma, dördüncü aşama olan İstanbul’un canlı trafiğinde de test çalışmalarını başlattı. İstanbul’da canlı trafik aşamasına geçen ADASTEC’in otonom aracı, biri Unkapanı diğeri ise Galata olmak üzere iki parkur güzergahında denendi.
Parkurlarda test çalışmalarına ek olarak, araç üzerinde yer alan lidar cihazları sayesinde lazer teknolojisi kullanılarak haritalama çalışması da başlatıldı. Parkur içerisinde yer alan yayalar, kaldırımlar, şeritler, ağaçlar ve binalar ayrı ayrı tespit edilebiliyor. Bu çalışma sayesinde bu yolların, test yazılımına açılabilir hale getiriliyor.

“Sürücüsüz araç parkurunun bugün bir meyvesini daha topluyoruz”
AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan TOSB İnovasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, “TOSB ve İTÜ OTAM iş birliğiyle Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde oluşturduğumuz sürücüsüz araç parkurunun bugün bir meyvesini daha topluyoruz. İlk yapılan 200 metrelik denemeden sonra şimdi de İstanbul’da, gerçek hayatta, haritalama çalışmaları yapıldı. Bunun gururu içerisindeyiz. İstiyoruz ki bundan sonra sürücüsüz araçlarla ilgili tüm çalışmalar bizim organize sanayi bölgemizdeki TOSB İnovasyon Merkezi’mizden geçsin ve bu sayede otomotivin geleceğine hizmet edelim.” dedi.

“3 trilyon dolarlık pazar potansiyeli var”
İTÜ OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan ise yurt dışında çeşitli otonom araçların trafikteki test haberleri sonrasında Türkiye’de de bu yönde beklenti oluştuğuna dikkati çekti.

Özcan, “Temmuz 2019’da Otonom Araç Test Parkurunu kurduğumuz günden beri sekiz firma Türkiye’de otonom araç test çalışmaları yapıyor. Biz de İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi olarak bu firmalarımıza gerekli altyapıyı sağlayarak destek vermeye çalışıyoruz. Otonom araçlar dünyada yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir pazar potansiyeline sahip bulunuyor. Biz de ülke olarak bu pazarda aktif bir oyuncu olmak, otomotivdeki mevcut payımızı korumak ve hatta artırmak için bağlantılı ve otonom araçlar özelinde çalışmalarımızı artırmalı ve hızlandırmalıyız.” diye konuştu.

“Yurt dışında insanlar bu aracı hazır satın alıyor”
ADASTEC Firması Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Ali Ufuk Peker de şunları söyledi:
“Biz her ne kadar ticari araçlarda özellikle de otobüs ulaşımına çözüm sağlasak da test yapabilmek için bir otonom test aracı oluşturduk. Yurt dışında insanlar bu aracı hazır olarak satın alıyor ancak biz aracı da kendimiz donattık. Aracımızı normalde test pistlerinde ve kampüs ortamlarında deniyoruz. İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi ile yaptığımız ortaklıkta da onların test pistini kullanıyorduk. Manevraları şehir ortamında deneyecek şekilde bir çalışma yaptık ve aracımızı İstanbul sokaklarında deneme fırsatı bulduk.”

Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nde 62 firma yer alıyor
Öte yandan, TOSB İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM’ın koordine ettiği, Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nde 62 firma yer alıyor. Kümelenme kapsamında Temmuz 2019’da Bağlantılı ve Otonom Araç Test Parkuru hayata geçirildi. Bu test pistinin dört adet parkuru bulunuyor ve test pistinin 3 parkuru TOSB İnovasyon Merkezi’nin olduğu TOSB yerleşkesinde yer alıyor.
Araçlar, 200 metre, 500 metre ve 3.7 kilometre uzunluğunda olan 3 adet parkuru sırasıyla çeşitli çalışmalarını başarıyla tamamladıktan sonra 4. Aşama olan “Living Lab” denilen canlı trafik çalışmasına geçiyor. Bu kapsamda sekiz adet firma otonom araç teknolojileri üzerine çalışmalarına başladı ve firmalar bu test pistinde otonom araç test çalışmalarını yürütüyor.

TOSB İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM
TOSB İnovasyon Merkezi, başta TOSB’daki firmalar olmak üzere otomotiv sektöründeki firmalarımızın yeni teknolojileri hızlı bir şekilde deneyimlemesi adına ortam sunmak, başarılı startuplar ile bir araya getirerek startupları otomotiv sektörüne kazandırmak, otomotivdeki dönüşüme liderlik etmek, sektörde ve girişimcilik ekosisteminde “akıllı paranın” gelişimini sağlamak amacıyla TOSB’da kuruldu.

Faaliyetlerini İTÜ Ayazağa yerleşkesinde gerçekleştiren İTÜ Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) ise Emisyon Laboratuvarı ve Mekanik Laboratuvarları’nda, araç ve güç aktarma organları, titreşim ve akustik, dayanım ve ömür testlerinin yanında, elektrikli ve hibrit araçlar, bağlantılı-otonom araçlar, batarya yönetim ve şarj sistemleri geliştirilmesi, taşıt elektrikli motoru geliştirme ve aracın gerçek yol koşullarına en yakın şartlarda simülasyon tabanlı test gibi alanlarda da mühendislik çözümleri sunuyor.

Daha Fazla Bilgiye mi İhtiyacınız Var?